středa 29. března 2017

PALESTINA: Země nezemě - Cestovatelská přednáška Jiřího Kaláta

Cestovatelskou přednášku Jiřího Kaláta můžete navštívit ve středu 12. dubna od 11,45 hodin v aule Gymnázia V. B. Třebízského ve Slaném. A o čem přednáška bude? 

"Existuje Palestin i Palestina, i když pro některé lidi neexistuje vůbec žádná a jedná se pouze o Judeu a Samaří. 
Judská poušť
Pouštní klášter Mar Saba
Už jen samotný název je vlastně problém. Vymezení toho, co se vlastně rozkládá na území, které my většinou známe pod označením západní břeh Jordánu a Gaza, je zmatené a v mnoha případech značně nestabilní. Jak žijí lidé na místech, kde prakticky neustále doutnající i vybuchující konflikt na sebe dennodenně upozorňuje? Jedni několik desítek let přežívají pod okupací, druzí se nyní nacházejí pod správou organizace, jenž mnozí zvou teroristickou.
Oslavy změny palestinského statusu v OSN na podzim roku 2011 v Ramalláhu

Cestování po Palestině mnohdy vzbuzuje značné kontroverze. Jedni tvrdí, že jde o nebezpečný a hazardní „sport.“ Jiní zase povídají, že nikoliv. Já říkám, že vše záleží na tom, jak se vyspí vrcholní politici a co řeknou ráno v televizi nebo rádiu. Možná je zde znát drobná nadsázka, ale ve své podstatě to tak funguje. Pravděpodobnost demonstrace či střetu s armádou (ty mohou turistu ohrozit asi nejvíce, zvláště pokud se nelézá ve špatný čas na nesprávném místě) se u Palestinců mnohdy odvíjí od toho, co vidí v televizi, či čtou na internetu. Jedním ze základních pravidel, je tak pečlivé pozorování místních médií. Žádný strach, mnoho novin i zpravodajství vychází v angličtině. Pravidel je více a i o nich je má přednáška.

Hebron je krásné, i když rozdělené, město, o němž se píše již v Bibli

„Jednotýdenní turisté“ přijedou do Izraele a samozřejmě zavítají i do Palestiny (což mnozí ani nezaregistrují). Bohužel uvidí pouze její turistický odraz, fata morgánu prosperity a bohatství.

Většinou se návštěvníci zastaví ve městech, jakými jsou Jericho (pohybují se jen po archeologickém parku), Betlém (kouknout do kostela, na bazar, ke zdi na obrázky a zase rychle pryč), anebo možná i Ramalláh (i když sem vyrážejí jen ti nejodvážnější). V klimatizovaném autobusu s průvodcem za krkem pak projíždějí, bez otravování izraelské armády i osadníků, okupovanými územími a nic nevidí. Nezdá se jim nic divné, zvláštní či nestandardní. Sledují jen to, co chtějí. Tu druhou Palestinu, kde lidé čelí každodennímu napadání od izraelských vojáků i osadníků, které zase napadají místní Arabové, vidět nemohou. Je schovaná v uprchlických táborech a za vysokou zdí oddělující Izrael a Palestinská území.

Izraelské vojenské hlídky v ulicích Hebronu
Politika k cestování bohužel patří. V této „zemi“ je přítomná na každém kroku a v každém nádechu. I proto a zvláště v místním kontextu se i o ní v přednášce, byť jen spíše dotykově, zmíním. Nebudu říkat, kdo má právo a kdo nemá. Budu jen vyprávět příběhy a věren radě, jež jsem dostal od kamaráda novináře (řekl mi „Všichni tady lžou!") budu spíše otázky vyvolávat, než na ně odpovídat."
Jiří Kalát

Více informací a fotografií naleznete na http://jiri-kalat.cz/?p=6.


Žádné komentáře:

Okomentovat